Kaj bi današnja Kaja delila s Kajo izpred desetih let?

Zadnje mesece veliko razmišljam o preteklosti.

Mogoče je to zdaj prišlo z vstopom v četrto desetletje, morda so krivi določeni dogodki, ki sem jim bila priča v zadnjih nekaj mesecih, izgube oseb, ki so bile del mojega življenja ali pa so se na neki točki znašle v njem, mogoče moja lanskoletna izgorelost. Ali pa preprosto "odraščam".

Ampak v zadnjem času se vse bolj zavedam, da stvari dojemam drugače kot nekaj let nazaj. Se obnašam drugače, imam na določene stvari drugačen pogled na svet, druge prirotitete. Samo kot primer, če bi se zdaj lotila pisanja bloga, ga (iskreno) verjetno sploh ne bi začela pisati, zagotovo pa marsikateri zapis, ki sem ga v tem času objavila, ne bi niti prišel do stopnje "Osnutek" na platformi. Kaj šele, da bi le-ta potem tudi ugledal luč sveta.

Kaja, ki je leta 2016 "zalaufala" tale blog in današnja Kaja sta dve različni osebi. To je nekaj, kar sem nedavno razagala sodelavcema, ko sta izvedela za moj blog. Sodelavka mi je na to odgovorila, da se mi ni treba opravičevati za moja pretekla dejanja in da hvalabogu, da nisem ista, ker to kaže na mojo rast. In v samo zadnjih sedmih letih sem res zrastla. Pa k sreči ne več v višino. 

Včasih si želim, da bi vso pridobljeno znanje in izkušnje, ki sem ju pridobila tekom te rasti, zapakirala, vzela s seboj v časovni stroj in zavrtela čas nazaj. Da bi sama sebi lahko dala par nasvetov, ki bi mi v dvajsetih prišli še kako prav. Časovnega stroja sicer nimam, nasvete pa vseeno lahko delim. Ker nikoli ne veš, komu lahko v današnjem času pridejo prav.

Torej, kaj vse bi Kaja pri tridesetih povedala dvajsetletni Kaji?

1. Ne obremenjuj se več z vsem, kar bo okolica rekla in si mislila o tebi. Zavedaj se, da je ljudem dolgčas in imajo preveč časa, če se lahko vtikujejo v tvoje življenje. Ob takšnih dogodkih se samo spomni, da če te ljudje opravljajo za tvojim hrbtom, to pomeni, da si korak pred njimi. Prav tako ne poslušaj več ljudi, ki ti govorijo "ona/on je taka/tak...", ampak dotično osebo rajši sama spoznaj in si na podlagi tega ustvari sliko o njej/njem. Razmišljaj s svojo glavo, punca. Nimaš je samo zato, da ti z nje rastejo lasje.

2. Ne hrani oblačil, ki ti ne pristajajo. Ja, tista luštna oprijeta črtasta obleka, kupljena v Amarantu, je res kjut, ampak leta 2016 si imela 80 kil in takrat ti je bila prav. Pravzaprav, če smo iskreni, si res hudo izgledala v njej. Saj ne, da zdaj ne izgledaš hudo, ampak ta obleka ti na tvoji postavi pri tridesetih ne bo več pristajala, žal. Isto velja za vse premajhne kavbojke, majice, elegante srajce, itd., ki ti visijo v omari, v kateri že zdavnaj ni več prostora. Dobro ohranjene stvari doniraj, sama pa si kupi nova oblačila, v večjih številkah. Zapomni si, oblačila morajo pristajati našim telesom, ne naša telesa oblačilom.
 
3. Pri tridesetih se boš končno sprejela takšno, kakršna si. Kar vidim, kako si zdajle zavila z očmi ker še vedno misliš, da boš nekega dne imela postavo, kot jo je v šestdesetih imela Twiggy. Ampak jebiga, pri tridesetih boš imela 100 kil in tega te ne bo sram povedati na glas. In počutila se boš odlično! Veliko bolj kot z 80 kilami, kot si jih imela na Portugalskem in zaradi vzdrževanja te teže stradala in bila ves čas lačna. Ne stradaj več, prosim. Ampak vseeno pazi na prehrano, kajti čeprav je "girl dinner" na Tiktoku kar popularna in smešna stvar, čokoladni smoki za večerjo ni ravno najboljša izbira (ker ti je potem slabo). Prav tako začni bolje skrbeti za svojo kožo. Sonce te je že prevečkrat ožgalo in to res ni kul, no.

4. Če ti je nekdo všeč, zberi pogum in mu to povej. In v primeru, da te ta oseba ne vidi na tak način in ne čuti isto, sprejmi to graciozno, z dvignjeno glavo in spoštljivo. Pa za božjo voljo, ne delaj drame in se ne zaletavaj v zid, ki ga ne boš prebila, tudi če se leta in leta zaletavaš vanj. Verjemi mu, ko ti reče, da bi rad bil samo tvoj prijatelj. Ker, draga moja, več si vredna kot to, da klečeplaziš za tipom, o katerem si si v svoji glavi ustvarila neko sliko. Realnost je pa lahko zelo drugačna in mogoče ti ta oseba, ko bi jo bolje spoznala, sploh ne bi bila dober življenjski partner.

5. Isto velja tudi za nasprotno smer. Če si neki osebi všeč, pa sama ne čutiš isto, ga ne vidiš v takšni luči ali pa ti je všeč nekdo drug, tej osebi to iskreno povej. Ja vem, bedno je ko nekoga zavrneš, sploh ker veš kako je, če si sam zavrnjen. Sicer tej osebi nekaj časa ne boš najljubša oseba na svetu, ampak ne dajaj nekomu, do katerega ne čutiš nič, lažnega upanja ali se, bog ne daj, spuščaj v razmerje z njim. Ne bo se dobro končalo. 

6. Kratko in jedrnato, ves bullshit iz prejšnjih razmerij (takšnih in drugačnih) pusti v preteklosti. Tja tudi spadajo, v preteklost. Vsi imamo osebno prtljago, samo od nas pa je odvisno, kaj bomo z njo naredili. Niti tebi niti tvojemu novemu partnerju se res ni treba ukvarjati s stvarmi, ki so leta kasneje samo še bled spomin.

7. Nikogar več ne prepričuj, da naj te ima rad in se za nikogar ne spreminjaj. Prava oseba te bo sprejela takšno, kakršna si in te imela rada z vsemi viška kilami, ki jih nosiš, vsemi fizičnimi in psihičnimi brazgotinami, mozolji, znamenji, strijami, dlakami, muhami, tečnobo... Lepa mu boš, ko boš urejena kot iz škatlice in lepa mu boš tudi, ko boš imela oblečeno razvlečeno trenirko, lase pa spete v neurejeno figo na vrhu glave. Zna pa trajati, preden ga bo tisti polž, ki si ga je izbral kot prevozno sredstvo zato, ker je zmanjkalo konjev, pripeljal v tvoje življenje. Ali pa je že del tvojega življenja, pa vaju je treba oba malo brcniti v rit - kdo bi vedel.

8. Poleg tega ne vztrajaj več v odnosih, ki niso dobri zate. Prijateljskih, partnerskih, družinskih, odnosi s sodelavci... Čuvaj svojo energijo in se druži s tistimi ljudmi, ob katerih se počutiš fajn, te imajo iskreno radi, te radi vidijo in ti pričarajo nasmeh na obraz. Vsem ostalim pa samo reči "sajonara".

9. Odpusti si za vse pretekle napake, kakršnekoli pač so že bile. Bila si prestrašeno dekle brez življenjskih izkušenj in z izzivi si se spopadala po svojih najboljših močeh in znanju. Zato ne bodi več tako stroga sama do sebe in zapomni si, samo človek si, ki se uči na svojih napakah. In opusti že enkrat ta svoj perfekcionizem in željo po popolnosti. To te je enkrat že pripeljalo do točke preloma, ni treba, da se še enkrat znajdeš na tleh kopalnice sredi noči.

Dvajsetletna Kaja, rada te imam in vedi, da sem kljub tvoji neizkušenosti neizmerno ponosna nate in vse, kar boš v naslednjih desetih letih dosegla.

Priljubljene objave