Št. 317 - Besede na M, V in T

Danes se bom razpisala o besedah, ki preplašijo skoraj vsakega moškega, ženske pa se dolga leta z njimi spopadamo vsak mesec, a so vseeno še vedno obravnavane kot tabu tema.

Menstruacija, vložki in tamponi.

Menstruacija je popolnoma naravni pojav. Vem, da s tem stavkom nisem odkrila tople vode, vendar je res. Samo pomislite, če ženske ne bi imele menstruacije, potem ne bi bile plodne in posledično ne bi mogle rojevati otrok.

Nekaterim ženskam je zoprna in komaj čakajo, da se je bodo enkrat znebile. Nasploh to mnenje opažam pri starejših ženskah, katerih sopotnica je že leta in leta. Bom pa verjetno čez 20 let drugače razmišljala in komaj čakala, da je nimam več.

Res je, da se mi razpoloženje pred menstruacijo spreminja. V enem trenutku umiram od smeha, čez nekaj časa mi gre vse na živce, potem pa na televiziji gledam reklame ("sreča se začne doma") in se zraven zjokam kot majhen otrok. Da tega, da bi takrat pojedla vse, kar vidim in mi pride pod roke, ne omenjam.

Ko končno nastopi dan K (kot krvavitev), razen krčev, katere v prvih dneh blažim s protibolečinskimi tabletami, uporabo grelne blazine, vrtoglavice, slabosti, napihnjenosti, izjemno hitre prebave in občasnega bruhanja, nimam večjih problemov z njo.

Se pa klanjam vsem ženskam, ki lahko med menstruacijo uporabljajo tampone in zaradi tega nimajo nobenih problemov. Nekatere jih sploh ne moremo uporabljati.

No, lahko jih, a če se hočemo naslednji mesec izogniti še večjim bolečinam zaradi krčev, zaradi katerih je občutek podoben vsem bitkam iz serije Game of Thrones, neredni krvavitvi, ležanju z grelno blazino na spodnjem delu trebuha ves dan ter predoziranju s tableti, ki v tem primeru ne učinkujejo, še hujši vrtoglavici, slabosti, občasnemu bruhanju..., Je bolje, da jih rajši preskočimo. Aja, ob vsem tem pa moramo hoditi še v službo, šolo, postoriti kaj doma... Skratka, živeti normalno življenje.

Zakaj imam take probleme s tamponi, mi ni jasno. Brez problemov sem jih uporabljala vrsto let, potem pa je bilo te ljubezni nenadoma konec in trajalo je pol leta, da se mi je cikel spet uravnal. Od tega je zdaj dve leti in pol, tamponov pa se že na daleč izogibam in če res ni nujno, jih ne uporabljam. Ker vem, da bom naslednjič spet zelo boga.

Zato mi uporaba vložkov ne uide. Menstrualne skodelice pa ne upam preizkusiti, kajti podobno kot pri tamponih se nekaj časa nahaja v notranjosti telesa in res ne bi rada tvegala, tako kot pri tamponih. Ne, hvala, ni vredno.

Skratka, jaz z menstruacijo nimam nobenih težav. In lepo bi bilo, če to ne bi bila več tabu tema in bi lahko normalno govorili o njej. Ravno zato objavljam današnji zapis da pokažem, da "tisti dnevi v mesecu" niso noben bav bav.

Živela menstruacija!

Vir: Instagram

Priljubljene objave